Hej och välkommen till Captive bred Phelsumas hemsida.
 


                                          Del av nya geckorummet

En grupp av ödlor som har blivit väldigt populära på senare år är daggeckos av släktet Phelsuma. En av anledningarna till det är givetvis deras vackra färger, men också att de är aktiva dagtid. För de av er som är ute efter en ödla man kan ta ut och kela med kan sluta läsa här. Alla arter är extremt snabba och tycker inte om att bli hanterade. Att hålla dem i ett terrarium kan jämföras med att ha fiskar i ett vackert akvarium. Det är något man tycker om att studera, men inte störa i onödan. 

Arterna i släktet härstammar från Madagascar, Comorerna, Seychellerna, Mauritius, Reunion, Andamanerna, samt  afrikanska fastlandet. Idag rymms 66 arter inklusive underarter i släktet. De senaste beskrivna arterna beskrevs så sent som hösten 2004. Namnen på dessa är Phelsuma kely och Phelsuma vanheygeni.  Tråkigt nog så kommer många arter aldrig att upptäckas pga. skövlingen av deras naturliga habitat, som är omfattande. Många arter har extremt små utbredningsområden, vilket gör dem mycket känsliga för skövling av regnskogen, samt infångande av vilda individer för djurhandeln.

Köp aldrig vildfångade djur.
En god ide är alltid att gå med i en herpetologisk förening. Du kommer där att lära dig mer om de djur du är intresserad av, samt att få nya vänner med samma intresse. Vi är medlemmar i följande organisationer.

 

 Copyright © 2002-2008. Magnus Forsberg Sweden.